Geschiedenis

Het is 1 november 1983 als de heren Stam en Landman het bedrijf Houtindustrie Stam & Landman b.v. officieel oprichten. De twee oprichters nemen hun intrek in een voormalige meubelfabriek in Heerhugowaard, aan het Nijverheidsplein 1. Het hoofdkantoor van Houtindustrie Stam & Landman is daar vandaag de dag nog altijd gevestigd.

 

Het timmerbedrijf produceert in zijn begindagen kozijnen, ramen en deuren voor de utiliteitsbouw en voor grotere woningbouwprojecten. Er is sprake van een vliegende start. Dankzij een scherpe prijsstelling, betrouwbare leveringen en uitstekende productkwaliteit weet Houtindustrie Stam & Landman zich rap een solide positie op de markt te verwerven. Eén maand na oprichting heeft de firma al negen medewerkers in dienst. Met hard werken, wordt de groei doorgezet. Na afloop van het eerste boekjaar is de omzet ruim twee keer zo hoog als de prognose die bij de oprichting was gemaakt. Medio jaren tachtig werken er 17 mensen bij Stam & Landman, aan het eind van de jaren tachtig zijn dat er al 25.

 

In de jaren die volgen, weet Stam & Landman de aandacht op zich te vestigen met een aantal bijzondere projecten. Zo produceert het bedrijf in samenwerking met een aannemer in de periode van 1988 tot en met 1994 kozijnen en bijbehorende dubbele beglazing om woningen in de buurt van Luchthaven Schiphol geluidwerend te maken. Rond dezelfde tijd levert de timmerfabriek voor het markante KPMG-gebouw in Amstelveen op maat gemaakte 'schuine' kozijnen, ramen en deuren. Stam & Landman krijgt in 1993 een vermelding in het Guinness Book of Records als het voor een renovatie-project in Amsterdam het grootste kozijn van Nederland maakt.


De heren Stam en Landman verwelkomen op 1 januari 1995 de heer Zandbergen als mededirecteur. Hij moet continuïteit garanderen. Precies drie jaar later neemt de heer Stam afscheid van het bedrijf dat hij mede oprichtte. Houtindustrie Stam & Landman blijft, met de heer Zandbergen aan het roer, onder dezelfde vertrouwde naam opereren. Het zwaartepunt van de activiteiten verschuift echter. In de tweede helft van de jaren negentig richt Stam & Landman zich meer en meer op de productie van gevelelementen voor woningbouwprojecten, door de oprichting van Gevelelementen Noord-Holland. Een goede en efficiënte samenwerking tussen de twee bedrijven leidt tot een betrouwbare en snelle levering van kwalitatief hoogstaande en volledig kant- en klare spouwbladen voor grote en kleinere projecten.