Stam & landman en Gevelelementen Noord-Holland leveren gevelelementen met

een Rc-waarde van 7,5 m2 K/W!! voor de bouw van 103 Passiefhuizen in Columbuskwartier Almere.

Dit project is het eerste project in Nederland waarbij de passiefhuis-techniek in seriematige woningbouw wordt toegepast. Bij het passiefhuis-principe wordt uitgegaan van een zodanige isolatie van gevels, vloer en dak dat door zeer laag energieverbruik (epc van 0,8 naar 0,4) de energielasten minimaal zijn.

 

Techniek

Een "standaard" binnenspouwblad is opgebouwd uit vuren profielen van 38x120mm. en minerale wol met een dikte van 120mm. Dit binnenspouwblad heeft een Rc van 2,5 m2 k/W. Een Rc-waarde van 7,5 m2 K/W is haalbaar door het toepassen van zogeheten I-profielen en minerale wol met een dikte van 300mm. Alle kieren en naden van de binnenspouwbladen voor het passiefhuis-principe worden afgetaped en/of gekit, waaronder terplaatse van het kozijn, zodat er geen koudebruggen kunnen ontstaan. De kozijnen, geproduceerd van geïsoleerd meranti, worden voorzien van drievoudig glas met edelgasvulling (U-waarde van c.a. 0,7 W/m2) en dubbele kierdichting.

 

Het voordeel van deze techniek is dat ook binnenspouwbladen voor het passiefhuis-principe, net als "standaard" binnenspouwbladen, in alle voorkomende variaties geproduceerd kunnen worden. Daardoor vormt energiezuinig bouwen met houten gevelelementen geen belemmering in de ontwerpvrijheid.